Yalova Valisi Dr. Hülya Kaya’nın başkanlığında, İl Özel İdaresi Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen Bağımlılıkla Mücadele İl Koordinasyon Kurulu Toplantısı, kurumlar arası iş birliğinin güçlendirilmesi ve yeni stratejilerin belirlenmesi açısından önemli başlıkların ele alındığı bir platform oldu. Toplantıya il protokolü, kamu kurumlarının temsilcileri ve kurul üyeleri katıldı.
“Topyekûn mücadele için koordinasyon şart”
Toplantının açılış konuşmasını yapan Vali Dr. Hülya Kaya, uyuşturucu başta olmak üzere tüm bağımlılık türleriyle mücadelede kararlılık vurgusu yaparak , “Uyuşturucu, alkol, sigara ve teknoloji bağımlılığıyla mücadelede başarı, kurumlar arası güçlü iş birliğinden geçiyor. Sadece denetim ve cezai süreçlerle değil; eğitim, bilinçlendirme, spor ve rehabilitasyon alanlarında bütüncül bir yaklaşımı benimsemeliyiz.” dedi.
Emniyet ve jandarma verileri açıklandı
Toplantıda İl Emniyet Müdürlüğü KOM Şube Müdürü 4. Sınıf Emniyet Müdürü Taner Kürkçü, 2025’in ilk 4 ayında 55 uyuşturucu imal ve ticaretine yönelik olayda 96 şüphelinin yakalandığını, bunlardan 39’unun tutuklandığını bildirdi. Ayrıca 279 olayda 283 şüpheli, kullanmak için uyuşturucu temin ettikleri gerekçesiyle işlem gördü.
Operasyonlarda: 402 bin 283 adet sentetik ecza, 18 bin 237 gram sentetik kannabinoid, 979 gram kokain, 906 ecstasy hap, 642 gram metamfetamin ve 47 gram esrar ele geçirildiği belirtildi.
İl Jandarma Komutanlığı Kaçakçılık Şube Müdürü J. Ütğm. Mustafa Buğacan ise 77 olayda 101 şüphelinin işlem gördüğünü, 15 kişinin tutuklandığını; en çok ele geçirilen maddelerin bin 963 gram bonzai, bin 316 ml bonzai ham maddesi sıvı ve 2 bin 377 adet sentetik hap olduğunu aktardı.
Rehberlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Gökhan Zaman, bağımlılıkla mücadelede 140 rehber öğretmene uygulayıcı eğitimi verildiğini, bin 509 lise ve 991 ortaokul öğrencisine bağımlılık ve yaşam becerileri modüllerinin uygulandığını, velilere yönelik eğitimlerin de artırıldığını belirtti.
Toplantıda önemli kararlar da alındı. Bu çerçevede: Yataklı tedavi merkezi açılması için planlama yapılacak, sigara bırakma kampanyası her ay bir kurumda uygulanacak, tüm öğretmenler ve velilere bağımlılık eğitimi verilecek, üniversitede görevli akademisyenlere yönelik eğitimler düzenlenecek, YEDAM’a başvuran gençlerin, Gençlik Spor İl Müdürlüğü etkinliklerine yönlendirilmesi sağlanacak., YEDAM’dan faydalanan bağımlılıktan uzak kişiler, İŞKUR ile eşgüdüm içinde istihdama yönlendirilecek, her yıl bağımlılıktan uzak kalmış bir kişi, Valilik koordinasyonuyla kamu kurumlarında istihdam edilecek ve anevi destek merkezleri açılması için İl Müftülüğü ve İl Özel İdaresi iş birliği yapılacak.
Kurul kararı gereği, bir sonraki toplantı YEDAM, Gençlik Spor İl Müdürlüğü ve İŞKUR ev sahipliğinde yapılacak.
|