ARITMA TESİSİNE 35 MİLYONLUK DEV YENİLEME

Yalova, Çiftlikköy, Taşköprü, Termal ve Kadıköy belediyelerine hizmet veren ve günde 45 bin metreküp atık suyu arıtan YASKİ tesisleri için kritik bir adım atıldı. 2011 yılında kurulduğundan bu yana kapsamlı bir yenileme görmeyen ve ekipmanları yıpranan tesisin durma noktasına geldiğini belirten YASKİ Başkanı Cihan İsmet Yıldırım, Ankara'da yürütülen başarılı temaslar sonucu 35 milyon liralık yenileme yatırımının onaylandığını açıkladı.

"Tesis pamuk ipliğine bağlı çalışıyor"

Durumun ciddiyetini ve projenin önemini anlatan Yıldırım, “YASKİ 2011 yılında devreye alındı. O yıldan bugüne kadar bakım ve onarımlarla ayakta tutulmaya çalışılmış. Ama artık tesisteki pompalar, filtreler ve mikserler yaşlanmış durumda. YASKİ, kelimenin tam anlamı ile pamuk ipliğine bağlı çalışıyor. Bu tesisin bir saniye bile durma lüksü yok. Zira günde 45 bin metreküp su girişi var ve bunun önüne geçilemez. Bir arıza, bu suların doğaya ve denize taşması, yani ciddi bir çevre felaketi demek olur.” dedi.

Ankara'da siyasi destekle çözüm üretildi

Yatırımın finansmanının YASKİ'nin kendi imkanlarıyla karşılanmasının mümkün olmadığını belirten Yıldırım, siyasi destekle çözüm ürettiklerini ifade ederek, “Belediyelerimiz mali krizler nedeniyle katkı paylarını ödemekte zorlanıyor. Biz de çözümü kredi ile aramaya başladık. CHP Yalova Milletvekilimiz Sayın Tahsin Becan ile birlikte Ankara’da Çevre Yönetim Genel Müdürü Fatih Turan’ı ziyaret ettik. Bu anlamda AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Yalova Milletvekilimiz Ahmet Büyükgümüş de bize ciddi bir destek verdi. Bu görüşmeler sonucunda, 35 milyon liralık yatırımın 10 milyon lirasının hibe, 25 milyon lirasının ise İller Bankası'ndan kredi olarak kullanılması yönünde söz aldık ve kredimiz onaylandı.” diye konuştu.

Süreç başladı, gözler meclislerde

Sürecin başlaması için üye belediyelerin meclislerinden borçlanma yetkisi alması gerektiğini belirten YASKİ Başkanı Cihan İsmet Yıldırım, “İlk onayı yüzde 72’lik pay ile en büyük ortağımız olan Yalova Belediyesi verdi. Şimdi diğer belediyelerimizin de meclislerinden bu yetkiyi almasını bekliyoruz. Yetkiler tamamlandığında derhal ihale sürecini başlatacağız,” dedi.
Marmara’nın en iyi çalışan tesisi

Yıldırım ayrıca, YASKİ'nin ileri biyolojik arıtma sistemiyle Marmara bölgesinin en iyi çalışan tesisi olduğuna dikkat çekerek, “Tesislerin çalışmamasının Marmara Denizi’ne olan etkilerini hep birlikte gördük. 2021 yılında Marmara’da Müsilajı yaşadık. Ardından Marmara Denizi Eylem Planı yayınlandı. Bu noktada Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nı da eleştirmeden geçemeyeceğim. Bu eylem planı yayınlandıktan sonra bakanlık tesisler üzerinde gerekli denetimleri yapmamış. Arıtma tesisleri zaten çalışıyor. Bu tesisler evsel atıkları arıtıyor. Ama Marmara Denizi’ni kirleten atıklar daha çok kimyasal ve sanayi atıkları. Yani YASKİ olarak bizim arıtarak denize saldığımız suyla Marmara Denizi’nin kirliliğine en ufak bir katkımız yok. Ama fabrikaların, sanayi kuruluşlarının ve tersanelerin çok ciddi bir şekilde sorumlulukları var. Bunların önüne geçmek lazım.

YASKİ Marmara Bölgesi’ndeki en gözde tesislerden bir tanesidir. Biz ileri biyolojik arıtma tesisiyiz. Bakanlık arıtma tesislerinin ileri biyolojik arıtmaya geçmesi için uğraşırken, YASKİ bunu yıllar önce başarmış. Bu anlamda emeği geçen kuruluştan günümüze herkese teşekkür ediyorum. Bu Yalova’ya çok büyük bir hizmettir. 6 tane terfi merkezi ile günde 45 bin metre küp suyu ileri biyolojik yöntemle arıtıyoruz. Ancak bu hizmet çok önemli olsa da vatandaşlarımız tarafından çok da bilinmiyor.” dedi.