GEMLİK’TEKİ SARSINTILAR FAY DEĞİL GAZ SIKIŞMASINDAN KAYNAKLANDI
Bursa’nın Gemlik ilçesi Şahinyurdu mevkiinde meydana gelen 4.0 ve 4.2 büyüklüğündeki depremler hakkında önemli açıklamalarda bulunan Yüksek Jeoloji Mühendisi Osman Kendir, bu sarsıntıların jeolojik olarak incelendiğinde fay hattı kaynaklı değil, hidrotermal kaynaklı gaz sıkışmasından kaynaklandığı yönünde güçlü emareler bulunduğunu söyledi.
Depremlerin oluş yeri, derinliği ve bölgenin tektonik yapısının dikkatle incelenmesi gerektiğine dikkat çeken Kendir, bölgenin Eosen dönemine (yaklaşık 35-50 milyon yıl önce) ait volkanik yapılara ve yüzeye çıkmış çok sayıda dayk (volkanik damar) oluşumuna sahip olduğuna vurgu yaptı.
Kendir açıklamasında, “Meydana gelen depremlerin merkez üstü olan bölge, sıcak su kaynaklarıyla bilinen ve volkan bacalarıyla şekillenmiş bir alandır. Bu özellikler, sarsıntıların fay kırılmasından değil, yer altındaki sıcak gazların sıkışması sonucu oluşan bir hidrotermal aktivitenin sonucu olduğunu düşündürmektedir. Yani halk diliyle söylersek; bu bir ‘faylanma’ değil, ‘gaz sıkışması’ kaynaklı bir sarsıntıdır.” sözlerine yer verdi.
Bilimsel yorumunun bu şekilde olduğunu vurgulayan Kendir, farklı bilimsel görüşlerin olabileceğini, ancak halkın paniğe kapılmaması gerektiğini de ifade ederek, “Deprem ülkesi olduğumuzu unutmadan, esas önemli olanın büyük bir depreme her zaman hazırlıklı olmak olduğunu tekrar hatırlatmak isterim” dedi.
Gemlik’te yaşanan bu sarsıntıların ardından, uzmanlar bölgenin jeolojik yapısının detaylı şekilde incelenmesi gerektiğini belirtiyor. Uzman görüşlere göre, hidrotermal kaynaklı sarsıntılar yerel ölçekte hissedilse de, bu tür olaylar büyük yıkım riski taşıyan fay hattı hareketlerinden farklı bir karaktere sahip. Ancak bu durum, olası büyük Marmara depremlerine karşı tedbirli olunması gerektiği gerçeğini değiştirmiyor.