YALOVA’DA KAHVERENGİ KOKARCA İLE MÜCADELE SÜRÜYOR
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın koordinesinde, kahverengi kokarcayla mücadelede iklim dostu ve sürdürülebilir yöntemler kullanılmaya devam ediyor. 2024 yılı sonunda kırsal alanlarda yapılan ilaçlama çalışmalarının ardından, şimdi de 'Funnel' tipi tuzaklarla kahverengi kokarca popülasyonunun kontrol altına alınması hedefleniyor.
Yalova genelinde 27 Aralık 2024–1 Şubat 2025 tarihleri arasında gerçekleştirilen ilaçlama faaliyetleriyle, 37 köy ve mahalledeki 653 lokasyonda toplam 156 litre biyosidal ürün kullanılarak kahverengi kokarcanın kışlak noktaları ilaçlandı.
225 adet tuzak doğaya yerleştirildi
Mücadelenin ikinci aşamasında ise Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sağlanan ödenekle temin edilen özel yapım “Funnel” tipi tuzakların köy ve mahallelerde kışlak çıkış noktalarına yerleştirilmesine başlandı. 9 Mayıs 2025 itibariyle il genelinde 225 adet tuzak kurulumu tamamlandı. Yetkililer, “Cezbet–Yakala–Yok Et” prensibine dayalı bu yöntemin etkin olabilmesi için tuzakların mevcut yerlerinden kaldırılmaması ve zarar görmemesi gerektiğini vurguluyor.
Kurulan tuzaklarda yakalanan kahverengi kokarca örnekleri, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü'nde oluşturulan özel laboratuvarda analiz edilecek. Burada, kahverengi kokarcanın doğal düşmanı olan Trissolcus japonicus (Samuray arısı) üretimi yapılacak.
Samuray arısı, zararlının yumurtaları üzerinde parazit etkisi oluşturarak biyolojik kontrol sağlıyor. Bu yöntemle, doğaya salınacak Samuray arıları sayesinde doğal dengenin korunması ve zararlı popülasyonunun azaltılması hedefleniyor.
Yalova’da yürütülen bu kapsamlı çalışmayla birlikte, kimyasal mücadeleye alternatif olan biyolojik mücadele tekniklerinin yaygınlaştırılması, çevre ve insan sağlığının korunması hedefleniyor. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü yetkilileri, bu uygulamaların Yalova’daki üreticiler için örnek bir model oluşturduğunu ifade ediyor.