“MESLEK LİSELERİNİ TEMATİK MESLEK LİSELERİNE ÇEVİRMEK İSTİYORUZ”

Yalova Milli Eğitim Müdürü Aytekin Yılmaz, mesleki eğitimde köklü bir dönüşüm başlatacaklarını duyurdu. Yayınlanan Mesleki Eğitim Politika Belgesi doğrultusunda hareket edeceklerini vurgulayan Yılmaz, şehrin ekonomik dinamiklerine uygun bir eğitim modeli oluşturulacağını ifade etti. Bu çerçevede ildeki tüm meslek liselerini Tematik Meslek Liseleri’ne çevirmek istediklerini ifade eden Yılmaz, ”Mesleki Eğitim Politika Belgesi yayınlandı. Türkiye’de mesleki eğitimin gideceği. Yol bu belge ile belirlendi. Yalova’da da Mesleki Eğitim çalışmalarına çok büyük bir önem veriyoruz. Yalova küçük olmasına rağmen hızla gelişen bir il. Yalova’da 5 organize sanayi bölgesi kurulacak. Tersaneler bölgemiz var. Ama aynı zamanda burası bir tarım ve ormancılık şehri. Burası çiçekçiliğin merkezi olan illerden birisi. Dolayısıyla mesleki eğitimi de Yalova’nın OSB’lerle alacağı göçü, yeni ortaya çıkacak iş kaynaklarını göz önünde bulundurarak, OSB’lerimizle sanayi kesimi ile işbirliği içerisinde yeniden organize etmek istiyoruz. Tüm meslek liselerimizi de bu çerçevede Tematik Meslek Liselerine çevirmek istiyoruz.” dedi.
Talepler doğrultusunda eğitim verilecek
Yalova’daki mesleki eğitimi sektörün taleplerine göre şekillendireceklerini ifade eden Yılmaz,”Yani biz sanayiye ve şehre, ’kardeşim biz bu eğitimi veriyoruz. Alın ne yaparsanız yapın’  demeyeceğiz. Onlara neye ihtiyaç duyduklarını soracağız. Burada hangi alanda iş gücü açığı oluşacak onu tespit edecek, 5-10 yıllık iş alanlarını belirleyip buna yönelik bir mesleki eğitim vereceğiz. Meslek liselerimizi bu şekilde yapılandırarak yeni açılacak olan meslek liselerimizi de OSB’lerin talepleri doğrultusunda oluşturacağız. Temel perspektifimiz mesleki eğitimin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması. Toplumun her alanda yetişmiş insana ihtiyacı var. Amacımız mesleki eğitimi de kapsayan iyi bir eğitim vermek. Meslek liselerinde okuyan çocuklarımıza da hayatlarını kurabilecekleri geleceğe güvenle bakabilecekleri bir eğitim vermek istiyoruz.” diye konuştu.
“Beyaz yakalı ihtiyacı yüzde 20’yi geçmez”
Türkiye’de beyaz yakalı ihtiyacının yüzde 20’yi geçmediğine de vurgu yapan Yalova Milli Eğitim Müdürü Aytekin Yılmaz, “Toplumun beyaz yakalı ihtiyacı yüzde 20’yi geçmez. Yüzde 80 girişimcilik yolu ile hayata atılacak olanların kuracağı işlerden oluşuyor ve ara elemanlardan oluşuyor. Siz üniversiteyi bitirseniz de ara eleman olarak çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Biz temelde bunu verelim istiyoruz. Bunu yaparken de şehrin ihtiyaç duymayacağı alanlarda yoğunlaşmak istemiyoruz. Yoğunlaşacağımız alanlar şehrin ihtiyaç duyacağı alanlar olsun istiyoruz. Bununla ilgili OSB’lerimizle, Valiliğimizle, YTSO ve belediyelerimizle de görüşüyoruz. Yol haritamızı da bu yönde çizmeye çalışıyoruz.” şeklindekonuştu.